САЩ бягат от контрол по договора за съкращаване на ядрените оръжия

Русия предложи на Съединените щати безпрецедентни мерки за прозрачност съгласно Договора за премахване на ракети със среден и по-малък обсег на действие, но всички предложения бяха отхвърлени, заяви руският посланик в САЩ Анатолии Антонов.
„Предложихме на Съединените щати да седнем и заедно да решим проблема, да се опитаме да намерим общо решение. Предложихме на САЩ безпрецедентни мерки за прозрачност. Всички наши предложения бяха отхвърлени“, каза Антонов, който говори в Университета на Пенсилвания.
„Както в Държавния департамент, така и в Пентагона, когато им предложихме безпрецедентни мерки за сигурност, когато им предложихме диалог, отговорът беше един: трябва да унищожите ракетата 9М729 , каза Антонов.
Руският посланик в САЩ подчерта, че тази ракета не е тествана на разстояние повече от 500 километра, което би нарушило договора.
Освен това Антонов заяви, че позициите на Съединените щати и Руската федерация по договора не могат да бъдат сравнявани – поради самата природа на ракетите със среден и малък обсег на действие, те се отнасят до сигурността на Европа и Русия, тъй като такива ракети не могат да достигнат до територията на САЩ. Освен това, докато Съединените щати започнаха процеса на оттегляне от договора, Русия обяви само суспендирането на задълженията си в съответствие с него, подчерта Антонов.
„От Съединените щати зависи дали имаме споразумение или не. Ако Вашингтон има желание да запазим това споразумение, ние можем да намерим решение“, каза Антонов.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по-рано, че САЩ започва процедурата за оттегляне от Договора с Русия. Държавният секретар Майк Помпео каза, че „ако Русия не се върне към пълно и проверимо спазване на договора в рамките на шестмесечен период, договорът ще бъде прекратен“.
Руският президент Владимир Путин на 2 февруари заяви, че Руската федерация ще отрази решението на САЩ да се оттегли от Договора и също ще спре участието си в него. Държавният глава отбеляза, че Русия не трябва и няма да бъде привлечена в скъпата надпревара. В същото време Путин добави, че всички предложения на Руската федерация за разоръжаване „остават на масата и вратите са отворени“.
„Удължаването на Договора за стратегическите настъпателни на оръжията (START-3) е спорно, администрацията на САЩ не реагира на готовността на Руската федерация да го удължи“, каза руският посланик в САЩ. 
„Договора СТАРТ-3 изтича през 2021 г. Много пъти сме изразявали готовността си да удължим договора за още пет години, но администрацията на САЩ продължава да твърди, че въпросът все още се разглежда“, каза Антонов.
В същото време удължаването на договора не е просто технически проблем, който може да бъде решен за няколко седмици. „Първо, трябва да се решат сериозни въпроси. Един от тях е, американската страна  изцяло да разсее притесненията на Русия по отношение на процедурите за ремонти, които САЩ са предприели, за да спазят договорните ограничения“, каза посланика.
Той поясни, че Съединените щати намаляват броя на своите бойни глави чрез преоборудване по такъв начин, че Руската федерация не може да потвърди, че ракетите не могат да носи ядрени бойни глави.

Сподели