Учени от Московския държавен университет са създали система за ранна диагностика на рак на пикочния мехур

.Руски и чуждестранни молекулярни биолози са създали много прост и ефективен тест, който позволява да се открият следи от рак на пикочния мехур в най-ранните етапи от неговото развитие. Неговото описание и първите резултати от приложението бяха представени в списание EBioMedicine .
„От много години изучавам как работят теломеразните протеини. Следователно участието ми в проекта на Международната агенция за изследване на рака се превърна в логично продължение на работата в Московския държавен университет“, отбелязва Мария Зверева, химик от Московския държавен университет.
Първите изпитания на  тест показват, че той е в състояние да намери следи от рак, дори ако около всяка мъртва туморна клетка има няколко стотин здрави клетки, чиято ДНК попада в изследваните биологични материали. В това отношение теста значително надминава съществуващите диагностични системи и не изисква болезнени и потенциално опасни операции.
Тази диагностична система не изисква специално оборудване и реактиви, и може да бъде въведена в работата на всяка клинична лаборатория, където има основни средства за ДНК анализ. Всичко това, както заключават учените, дава надежда, че теста много бързо ще влезе в медицинската практика.

 

Сподели